Hoe ontwikkel je jouw talent?

Herken je dat soms het gevoel hebt stil te staan? Niet vooruit te komen op je werk maar ook privé niet te groeien. Misschien doe je al jaren hetzelfde en heb je wel dromen om verder te groeien, maar durf je ze niet aan te kaarten of lijkt de mogelijkheid of kans zich niet voor te doen om ermee aan de slag te gaan. Of misschien zit je momenteel wel thuis omdat je werkzoekend bent of omdat je werk je even teveel is geworden. Allemaal redenen om jezelf wijs te maken dat het ontwikkelen van je talenten zeker nu niet aan de orde is.

Herken je bovenstaand verhaal? En zitten hierin zaken die jij jezelf ook regelmatig wijs maakt?
Hou jij jezelf ook klein en wacht je rustig af totdat de mogelijkheid zich voordoet? Totdat iemand opstaat om jou die kans te gunnen? Helemaal prima natuurlijk. En tegelijkertijd denk ik dat je dan nog lang kan wachten. Want niemand, maar dan ook niemand zou meer in charge van je ontwikkeling moeten zijn dan JIJ zelf.


Wat is talent?

Talent is een aangeboren iets. Een gave, iets waar je van nature heel goed in bent. Iets wat je gemakkelijk afgaat en voor jou je “tweede natuur” is zoals ze weleens zeggen. Je hoeft er niet zoveel over na te denken of je best voor te doen en beleeft plezier aan datgeen wat jouw talent is. 

Voorbeelden van talent zijn muzikaliteit, uitblinken in een sport, cijfermatig talent, creativiteit, een talenknobbel hebben en zo kan ik nog wel even doorgaan. Talenten kan je op elk vlak hebben. En tegelijkertijd is een talent wat anders dan een vaardigheid of competentie. Dat heb je jezelf hebt aangeleerd of geleerd gekregen. 

Je talenten kan je overigens wel verder ontwikkelen. Beyoncé is tenslotte ook niet geboren als topartiest, ze heeft daar hard voor moeten werken. En dat werken/trainen lukte haar, omdat ze leuk vindt wat ze doet; iets graag wil en daar passie voor heeft. En oké, in dit geval ook een heel groot team om haar heen om dat mogelijk te maken. 

Ontdekken van je talent

Oké, dus een talent is iets waar je goed in bent en wat je tegelijkertijd heel erg leuk vindt om mee bezig te zijn. Het meest succesvol zal je met je talent zijn als je eerst gaat kijken waarvan jij blij wordt. Wat vind je leuk om te doen, waar maakt je hart een sprongetje van? Wat gaat je goed af en is voor jou eigenlijk heel normaal? Wat geeft je energie in plaats van dat het je energie kost? Wat zijn je drijfveren, waar word jij door gedreven in je leven?

Allemaal interessante vragen om jezelf echt eerlijk te stellen. Neem er eens de tijd voor om hier echt bij stil te staan. Dat stilstaan aan het begin van mijn verhaal is dus zo gek nog niet. Zeker niet als je wilt ontdekken wat dat talent is. Om erachter te komen waar je intens blij van wordt en ook nog eens aanleg voor hebt of goed in bent.  

Vaak zijn we ons niet heel erg bewust van ons talent omdat het zo gewoon voor ons is. Terwijl anderen ons er vaak voor prijzen denken wij “ja zo spannend is dat niet”. Je weet niet beter dan dat je iets vaak doet en het ook wel makkelijk gaat. 

5 tips die jou helpen je talent te ontdekken en verder te ontwikkelen

1. Durf te dromen en echt naar jezelf te luisteren 

Het allerbelangrijkste in het ontdekken en ontwikkelen van je talenten is het vertrouwen hebben in jezelf en oprecht naar jezelf luisteren. Wat vind JIJ belangrijk, waar word JIJ blij van? Als je weet wie je bent en waar je voor staat, wordt het zoveel makkelijker te luisteren naar jezelf en te weten waar jij blij van word. Dan wordt het zoveel makkelijker om te zien wat jou onderscheidt en waar jouw talent precies ligt. Neem de tijd eens echt naar jezelf te luisteren en je dromen op te schrijven. Welk talent zou je in willen zetten als er geen grenzen zijn?

2. Vraag in je omgeving, waar vinden anderen jou in uitblinken

Nu je weet dat je talent je tweede natuur is, begrijp je wellicht dat je talent ook een blinde vlek kan zijn. Iets wat je niet ziet en je je gewoonweg niet bewust van bent. Een andere blik van je omgeving geeft hierin veel inzichten en kan ervoor zorgen dat jij je bewust wordt van talenten die in eerste instantie niet zo bijzonder leken. 

Vraag eens 5 mensen in je omgeving wat zij zien als jouw talent. Het meest helpend is als je dit doet bij verschillende mensen: collega’s, familie, partner, vrienden. Zij maken jou op diverse vlakken mee. Zijn de antwoorden overeenkomstig ondanks dat jij mensen uit diverse omgevingen hebt ondervraagd, dan kan je ervan uitgaan dat je een echt talent te pakken hebt. 

3. Weet wat je doel is en waar je naartoe wil

Als je eenmaal weet wat je talent is en je dat verder wil ontwikkelen, dan is een doel belangrijk. Weet je waar je naartoe wil, dan is de weg die je af te leggen hebt ook makkelijker uit te stippelen. Dus wat wil je bereiken met je talent of hoeveel wil je nog groeien in hetgeen waar je goed in bent? En welke stappen moet je daarvoor zetten om daar te komen? En vergeet niet, Beyoncé is er ook niet gekomen met alleen een gouden keeltje. Ze heeft er hard voor moeten werken. En ook als je niet zulke grootse ambities hebt, is een vorm van werken aan je talenten helpend om ergens succesvol in te worden.

4. Jij bent in charge

Niemand is meer verantwoordelijk voor de ontwikkelen van je talenten dan JIJzelf. Ook al heb je fijne mensen om je heen, op je werk of studie. Jij bent uiteindelijk degene die weet je wil en wat je doel is. Hoe meer jij in charge bent en richt op waar je invloed op hebt, hoe soepeler de weg naar je doel zal voelen. 

5. Investeren in je talent 

Om iets te ontwikkelen zal je moeten oefenen, trainen, leren en buiten je comfort zone moeten gaan. Want dat is de plek waar je gaat groeien. Dus heb je iets al goed in de vingers, probeer dan net dat stapje extra te zetten wat misschien nog een beetje onwennig voelt. Want juist dat is de plek waar je je verder zal ontwikkelen. 

Schroom niet hierbij de hulp in te schakelen van anderen. Want… alleen ga je sneller, samen kom je verder!

 

 

Maak kennis

Vul het formulier in of bel 085 060 7929

Fill out my online form.
Deel dit artikel op