Hoe denken je stress beinvloed
Je overtuigingen worden je gedachten.
Je gedachten worden je woorden.
Je woorden worden je daden
Je daden worden je gewoonten.
Je gewoonten worden je waarden.
Je waarden worden je bestemming.
Patronen en overtuigingen
Kelly McGonigal vertelt openhartig hoe zij lange tijd, volgens zichzelf, verkeerd gedacht heeft over stress. Haar overtuiging was: “stress is slecht”, door nieuwe inzichten kwam ze tot een nieuwe zienswijze: “stress is een vriend”. Hoe we naar stress kijken, bepaalt hoe we het ervaren en er mee omgaan.
Zo kijken we op een bepaalde manier naar stress, maar ook naar situaties, naar mensen, naar onszelf. De bril waardoor we kijken naar de wereld, wordt grotendeels bepaald door de overtuigingen die we hebben. Overtuigingen kunnen je helpen en ze kunnen jezelf saboteren. In dit hoofdstuk ga je jouw overtuigingen onderzoeken, vaststellen of ze helpend zijn of niet. Tot slot ga je aan de slag met het aanpassen van je overtuigingen zodat ze je gaan helpen.
Hoe overtuigingen ontstaan
Toen we opgroeiden hebben we bepaalde ervaringen gehad en zijn we opgevoed met normen en waarden, waar we onbewust bepaalde conclusies uit hebben getrokken. Die conclusies zijn onze overtuigingen geworden. Vanuit die overtuigingen heb je beslissingen gemaakt en die maken jouw werkelijkheid zoals je die nu leeft. Als je werkelijk iets aan je leven wilt veranderen, is het belangrijk om helemaal bij de wortel te beginnen: bij dat wat je gelooft over jezelf en over het leven. Geloof je negatieve dingen over jezelf, gebaseerd op angst, dan is dat wat je voeding geeft en wat je werkelijkheid creëert. Geloof je positieve dingen over jezelf, gebaseerd op liefde, dan is dát wat voeding krijgt en wat je werkelijkheid creëert.
Een voorbeeld uit de praktijk
Ik ben opgegroeid met de norm dat het ‘t beste is als ik ‘ gewoon doe zoals het hoort’. Het was niet zo dat mijn ouders dat nou zo letterlijk tegen mij zeiden, maar het kwam vooral naar voren in wat zij zelf deden of niet deden. Eten volgens de etiquette was belangrijk, je netjes kleden, niet te emotioneel zijn, niet teveel opvallen. Geen onnodige risico’s nemen, voor zekerheid en comfort kiezen. Rekening houden met wat de buren wel niet zullen denken.
Zo hebben zij dat zelf ook geleerd toen zij opgroeiden en dat werd een tijd lang ook mijn gedrag. Tegelijkertijd heb ik daar erg veel moeite mee gehad als kind. Enerzijds heb ik me er hevig tegen verzet, maar het gaf me ook veel onzekerheid over wie ik was. Blijkbaar was er een manier die ‘goed’ was en als ik daar niet in paste dan moest er met mij iets ‘fout’ zijn. Daarnaast gaf het me ook angst, verwarring en een schuldgevoel als ik het dan toch op mijn manier deed en luidruchtig of opvallend was. Ik was namelijk dan niet trouw aan de normen en waarden binnen het gezin. En daar ontstond de overtuiging: ‘Het is niet ok om mezelf te zijn en mijn eigen weg te gaan’. Want ik riskeerde afwijzing binnen mijn familie.
Enerzijds ‘hielp’ deze overtuiging mij dus om mijn eigen behoeften te onderdrukken en verbinding te houden met mijn familie, maar tegelijkertijd verloor ik de connectie met een heel wezenlijk deel van mezelf. Als kind heb je geen andere keuze dan geloven in dit soort overtuigingen, je kunt namelijk nog niet voor jezelf zorgen, je leven is afhankelijk van je verzorgers.
Later, toen ik toch mijn eigen weg ging (koppig als ik ben) kreeg ik deze afwijzing en onbegrip toch. Dat was zeker niet makkelijk en het heeft de relatie met mijn ouders veranderd, maar het heeft me ook iets gebracht dat ik anders nooit had kunnen ervaren: zelfvertrouwen, eigenheid, avontuur, vreugde en vervulling in het vinden van mijn eigen unieke pad in het leven.
Voor mijn ouders zijn die normen en waarden dus blijkbaar belangrijk, maar voor mij níet. Ik vind andere dingen belangrijk in mijn leven. Ik had van hun waarheid mijn waarheid gemaakt en dat voelde niet goed. Het resoneerde als het ware niet met mijn eigen waarheid en dus niet met mijn eigen natuur.
Wat houdt je gevangen
Om positiever over jezelf te denken, is het niet nodig om allerlei positieve affirmaties op je koelkast te plakken. Ook ‘positief denken’ heeft geen zin als je die gedachten op een dieper niveau eigenlijk niet gelooft. Als je meer uit jouw leven wilt halen en vrij wil zijn, moet je eerst weten wat maakt dat je je niet vrij voelt. Dus dat wat jou gevangen houdt op een plek waar je niet wil zijn. Daarom gaan we eens kijken naar jouw overtuigingen, de spelregels die je als kind hebt meegekregen of de conclusies die je hebt getrokken uit ervaringen. Zodat je jezelf kunt helpen om daar losser van te komen, en je weer kunt gaan voelen wat je echt wilt. Wat belangrijk is voor jou en waarvan jij tot leven komt!
Eigen verantwoordelijkheid
Het je bewust worden van je eigen overtuigingen en er los van komen kost tijd en toewijding. Want om ze los te kunnen laten moeten we ze eerst heel goed aankijken en leren kennen. We moeten weten wat het precies gelooft, waar het vandaan komt, hoe het voelt, wanneer we er vanuit reageren, hoe we onze beslissingen erop baseren. We moeten letten op steeds terugkerende patronen en situaties. Hoe vaak leggen we de schuld niet bij een ander, ons werk, de manager of situatie als iets niet loopt zoals we willen? Terwijl het werkelijke probleem- en de pijn- eigenlijk bij onszelf ligt. We stoppen vrienschappen, zijn boos of teleurgesteld, voelen ons niet gezien en gehoord en veranderen van baan of relatie, in de hoop dat het dan anders zal zijn. Maar zolang we onze eigen onbewuste overtuigingen niet onderzoeken en verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen pijn, zal je steeds weer dezelfde situatie creeren. Het patroon blijft zich herhalen. Ervoor weglopen lijkt veel makkelijker, maar uiteindelijk ben je daar veel meer tijd mee kwijt. En dat is zonde van je leven. Uiteindelijk ontkom je er toch niet aan. Want onder je overtuigingen worden je diepste verlangens voelbaar.
Een overtuiging die belemmert
Belemmerende overtuigingen zijn negatieve opvattingen die je er bewust of onbewust over jezelf en de wereld om je heen op na houdt. Belemmerende overtuigingen die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, Ik verdien het niet om gelukkig te zijn, ik ben het niet waard of ik doe er niet toe. Of: als ik heel duidelijk zeg wat ik wil, dan vinden ze me niet leuk meer. Zoals gezegd, belemmerende overtuigingen zijn niet de waarheid, het is iets wat je gelooft, maar voelen vaak wel zo.
Hoe werken belemmerende overtuigingen door in ons gedrag?
Belemmerende overtuigingen werken als “selffulfilling prophecies”. Juist omdat we zo ons best doen om ze niet ‘waar’ te laten worden, geven we er een bepaalde macht aan. Ons leven draait dan tóch om die belemmerende overtuiging. En dan gebeurt juist datgene wat we niet willen. Dit is een onbewust proces. Om verandering te brengen in een belemmerende overtuiging is het belangrijk om er licht op te laten schijnen en deze overtuiging naar je bewustzijn te brengen.
Kom je er zelf niet uit met bovenstaande informatie? Onze stress-coaches staan altijd voor je klaar om je verder te helpen.