Dertigersdilemma

De naam ‘dertigersdilemma’ duidt op een periode van onzekerheid en verwarring van vaak hoogopgeleide mensen tussen de 25 en 35 jaar. Een nieuw fenomeen of een vervroegd variant op de welbekende ‘midlife crisis’? Het is allebei…

Het dertigersdilemma

Stoei jij er ook mee?

Je bent eind twintig, begin dertig. Je wilt een onbezorgd leven leiden met alle gemakken voorzien, iets bereiken in je carrière, een goed sociaal leven, de partner die helemaal bij jou past en wellicht één of meer kinderen.

Herken je elementen uit het rechter rijtje? Grote kans dat je te maken hebt met het dertigersdilemma (quarterlife crises of de dertigersdip).

Het dertigersdilemma is als een boemerang, hoe verder weg je hem probeert te gooien, hoe harder hij terugkomt. De enige echte oplossing is het dertigersdilemma aangaan. Een schrale troost misschien: de dertigersdip hoort gewoon bij je ontwikkeling als mens, net als de pubertijd en de midlife crisis. Het is een fase van herontdekken van jezelf en je leven daarmee in balans brengen. Als je eenmaal door hebt hoe je de dertigersdip kan overwinnen, zullen de crisissen die volgen in je leven (en die gaan zeker komen) niet meer dan dipjes zijn. Dus eigenlijk moet je blij zijn met je dertigersdilemma, het is de kans om jouw toekomst neer te zetten en je eigen leven te leiden.

Herken je dit?

Het dertigersdilemma uitgelegd in 1 minuut

Hoe zit het met jouw dertigers dilemma?

Wat is het dertigersdilemma?

Informatie maatschappij

Door de snelle veranderingen van onze informatiemaatschappij, de enorm veel keuzes en mogelijkheden waar we mee te krijgen is het best moeilijk om tussen de bomen het bos nog zien. Welke baan moet ik kiezen? Hoe pas ik me aan, maar blijf ik toch mezelf? Hoe zit het met mijn partnerkeuze? Wil ik nu kinderen of later? – zijn vragen van met name de eind twintigers (tussen de 25 en 30 jaar). Ze staan voor (te) veel keuzes en weten vaak geen raad om de juiste weg te vinden. Bij de dertigers (tussen de 30 en 35 jaar) daarentegen, die al vaak bepaalde keuzes hebben gemaakt, ligt de nadruk meer op de vraag: Is dit alles?. Ze kampen vooral met zingeving vraagstukken: Wat doe ik hier op aarde? Wat is er nog meer? ……..

Universeel

Het dertigersdilemma is universeel, alleen de periode waarin het optreedt, kan per cultuur verschillen. In Nederland kom je rond je 23ste van de universiteit, dan wordt er eerst nog wat serieuze werkervaring opgedaan en als we aan trouwen en kinderen gaan denken, lopen we al tegen de dertig. Je hebt dan al heel wat levenservaring opgedaan en bent met de bijbehorende maatschappelijke en sociale verwachtingspatronen in aanraking gekomen. Het kan gebeuren dat je vervolgens wordt overvallen door een soort vervroegd midlife crisis gevoel van: Is dit alles en wat is de zin van mijn leven?”. Hierom noemt men het dertigersdilemma ook wel dertigersdip.

Groei

De dertigersdip is een mooie kans om wezenlijke keuzes te maken in het leven. Wezenlijke, maar vooral passende keuzes. De oplossing voor de dertigersdip zit dan ook in het vergroten van zelfkennis en het ontwikkelen van authenticiteit en autonomie. Het gaat om het vinden van je eigen antwoorden die vanuit je kern geformuleerd worden. Als je weet hoe je in elkaar zit en welke belemmeringen je in de weg staan om je eigen weg te volgen, dan is het makkelijker om keuzes te maken. Keuzes die trouw zijn aan je ware zelf, aan jouw identiteit. Wij mensen voelen ons goed en vinden onze voldoening wanneer wij onze specifieke talenten kunnen benutten. Wanneer wij onze authenticiteit uitdragen en ons verantwoordelijk voelen voor onze eigen keuzes. Als dertiger kun je het beste dit proces bewust meemaken en er verzekerd van zijn dat je niet in een midlife crisis belandt. Benut de kansen van het dertigersdilemma!

Omgaan met het dertigersdilemma

Wat kan je er zelf aan doen?

Wil je iets veranderen dan zul je iets anders moeten gaan doen, zo simpel ligt het. Maar hoe ga je nu je patronen doorbreken en deze veranderen? Start eens met tijd maken voor jezelf om te ontspannen en van een afstandje naar je leven te kijken: zelfreflectie. Zet je zelf eens stil. Dit is de eerste stap richting het vergroten van je zelfbewustzijn. Hieronder een aantal praktische tips die je verder kunnen helpen met het creeren met momenten van ontspanning en zelfreflectie.​

Leven in het nu

Als je je te veel bezighoudt met het verleden of de toekomst, dan vergeet je te genieten van wat er nu is. En dat is zonde, want je loopt grote kans dat je het wonder van het moment mist.
Door je volledige aandacht te houden bij de persoon met wie je een gesprek voert of bij de handeling die je uitvoert, beleef je intens waar het op dat moment om gaat. Je bent alerter en productiever wanneer je helemaal op kunt gaan in het moment. Eckhart Tolle heeft verschillende boeken geschreven over het leven in het nu. Zijn inspirerende uitspraak is: “Maak je niet druk over de vruchten van wat je doet, maar besteed al je aandacht aan het doen zelf. Het resultaat komt dan vanzelf.”

Meditatie

Een mooie vorm van zelfreflectie is meditatie. Het woord mediteren is afgeleid van het Latijnse ‘mete’ dat meten betekent. Wat er gemeten wordt is het bewustzijn. Mediteren heeft te maken met het vermogen tot zelfreflectie, het besef van een ‘eigen ik’ en het van daaruit handelen. Mediteren helpt je om bij jezelf te komen en rust te vinden. Vanuit de rust ontstaat er vervolgens helderheid over de vraagstukken waar je op dat moment mee worstelt. Mediteren is daarom een prettige ondersteuning tijdens de hectiek van alledag. Meditatie heeft verschillende vormen en de ervaring is bij iedereen anders. De ene persoon kan rustig in kleermakerszit mediteren, de andere kiest voor loopmeditatie. Maar welke vorm je ook kiest, ademhaling speelt altijd een belangrijke rol bij een meditatie. Door diepe en bewuste ademhaling bereik je een fijn en ontspannend gevoel van rust en tevredenheid.

Yoga

Steeds meer mensen ontdekken de kracht van yoga. Geen wonder want door het uitvoeren van een reeks krachtige oefeningen krijg je meer rust en balans tussen lichaam een geest. Letterlijk betekent yoga verenigen en beheersen. En wie wil dat nou niet? Je eigen baas zijn over je lichaam en geest in plaats van meegezogen en beïnvloed worden door prikkels van buiten af. Want wie kent niet het gevoel dat je in drukke periodes geneigd bent om terug te vallen op oude patronen. Gewoontes waar je graag je rug toe wil keren. Door yoga krijg je meer grip op jezelf en sta je zelfbewust en krachtig in het leven. Wil je meer informatie over yoga? Laat je inspireren op www.yogaonline.nl .​

Sport

De meeste mensen van onze tijd zitten erg in hun hoofd. De hersenen draaien overuren om informatie te verwerken en na te denken over van alles en nog wat. Ondertussen schreeuwt ons lijf om aandacht. Sporten draagt bij aan een gezonde levensstijl waar hart-hoofd-hand in balans is. Sporten is doen. Je lijf aan het werk zetten om even niet met je gedachten bezig te zijn. De effecten zijn gelijk merkbaar. Als je een avondje op de bank vervangt door een avondje in de sportschool, dan voel je je gelijk fitter en krachtiger. Je kunt sporten op verschillende manieren uitoefenen. Kies vooral een sport wat bij je past! Laat je inspireren op de plaatselijke sportschool over de mogelijkheden.​

Verder lezen over het dertigersdilemma

Er zijn veel boeken geschreven met als thema het dertigersdilemma of de quarterlife crisis, hieronder een kleine selectie van must have read voor de twintigers en dertiger van nu:

Het dertigers dilemma

Nienke Wijnants deed onderzoek naar het fenomeen en ontdekte dat maar liefst drie kwart van de hoger opgeleiden tussen de 25 en 35 jaar in meerdere of mindere mate kampt met zogenaamde dertigersdilemma’s.

Dertig en nu...

Kasey Edwards is in de dertig en heeft een leuke baan, maar wordt op een ochtend wakker en beseft dat ze geen plezier heeft in haar werk. Ze voelt zich leeg vanbinnen, ongeïnspireerd, en heeft geen zin om naar kantoor te gaan. Nooit meer.

F*** the quarterlife crisis

In dit boek gaat Femke, twintiger én ervaringsdeskundige, in vier overzichtelijke thema’s – social media, succes, relaties en geluk – op zoek naar antwoorden op moeilijke vraagstukken 

Onze coaches

De professionele en gedreven instelling van onze coaches maakt dat we kwaliteit leveren. We bieden de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend kennis te maken met een coach bij jou in de buurt. Zo ontdek je wat coaching voor jou kan betekenen.

Al onze coaches hebben

 • Coach Jennifer

  Loopbaancoach
  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Leiderschap coach
  English language
  Online coach

  Gesprekken bij mij draaien om meer inzicht in jezelf, meer vriendelijkheid voor jezelf en een grotere...

  Wijnhaven 36, Rotterdam | Willem Ruyslaan 225, Rotterdam | Rietbaan 23, Capelle aan den IJssel Wijnhaven 36, Rotterdam | Willem Ruyslaan 225, Rotterdam | Rietbaan 23, Capelle aan den IJssel
 • Coach Karolien

  Loopbaancoach
  Life coach
  Online coach
  Leiderschap coach
  English language

  De wijsheid zit al in jezelf. Alleen heb je soms hulp van buiten nodig om daarbij te kunnen en deze om...

  Wijnhaven 36, Rotterdam | Ceresstraat 29, Breda | Saal van Zwanenbergweg 11, Tilburg Wijnhaven 36, Rotterdam | Ceresstraat 29, Breda | Saal van Zwanenbergweg 11, Tilburg
 • Coach Maaike

  Loopbaancoach
  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Leiderschap coach
  Online coach

  De wijsheid zit al in jezelf. Alleen heb je soms hulp van buiten nodig om daarbij te kunnen en deze om...

  Saturnusstraat 9, Den Haag | Laan v. Rustenburg 6, Voorburg Saturnusstraat 9, Den Haag | Laan v. Rustenburg 6, Voorburg
 • Coach Marc

  Loopbaancoach
  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Expat coach
  Leiderschap coach
  Online coach
  English language

  Mijn doel is om jou te helpen in je eigen proces. Dit doe ik door terug te geven wat ik zie en hoor,...

  Hillegomstraat 12, Amsterdam West | Van der Kaaijstraat 64, Alkmaar Hillegomstraat 12, Amsterdam West | Van der Kaaijstraat 64, Alkmaar
 • Coach Zayra

  Loopbaancoach
  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Leiderschap coach
  Online coach

  Ik help jou om positieve verandering te creëren in jouw leven. Dit doen we samen door huidige patronen...

  Keizersgracht 394, Amsterdam Centrum | Emmaplein 7A, Amsterdam Oud-Zuid Keizersgracht 394, Amsterdam Centrum | Emmaplein 7A, Amsterdam Oud-Zuid
 • Coach Sandra

  Loopbaancoach
  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Leiderschap coach
  Online coach

  In de gesprekken met jou neem ik mijn openheid, empathie, nieuwsgierigheid en rust mee in de vragen die...

  Ceramiquelaan 247 Amsterdam, Burgemeester Lambooylaan 18, Hilversum | P.J. Lomanlaan 15, Bussum | Arnhemseweg 6, Amersfoort Ceramiquelaan 247 Amsterdam, Burgemeester Lambooylaan 18, Hilversum | P.J. Lomanlaan 15, Bussum | Arnhemseweg 6, Amersfoort
 • Coach Froukje

  Loopbaancoach
  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Expat coach
  Leiderschap coach
  Online coach

  Kom je er niet uit met je denken? Loopt je hoofd over? Ik help je graag om ruimte te maken voor jouw...

  Admiraliteitskade 88, Rotterdam Admiraliteitskade 88, Rotterdam
 • Coach Marleen

  Loopbaancoach
  Life coach
  Online coach

  Graag ga ik met je mee op onderzoek en begeleid ik je in je persoonlijke en professionele groei. Tijdens...

  Kerkweg 7, Amersfoort Zuid | Burgemeester Lambooylaan 18, Hilversum | Catharijnesingel 56-57, Utrecht Kerkweg 7, Amersfoort Zuid | Burgemeester Lambooylaan 18, Hilversum | Catharijnesingel 56-57, Utrecht
 • Coach Marieke

  Loopbaancoach
  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Wandelcoaching
  Online coach

  Onbewust weet jij veel meer dan je denkt, alle antwoorden zitten verborgen in jou en met een beetje hulp...

  Nieuwegracht 29 Utrecht, Donkereind 10 Vinkeveen, Wandel coaching: Gageldijk 104 Utrecht Nieuwegracht 29 Utrecht, Donkereind 10 Vinkeveen, Wandel coaching: Gageldijk 104 Utrecht
 • Coach Robin

  Loopbaancoach
  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Leiderschap coach
  Online coach

  Bij dit stilstaan en ontdekken helpt het vaak dat er iemand met je meekijkt, vragen stelt, je een spiegel...

  Singelsteeg 2, Utrecht | Catharijnesingel 56-57, Utrecht Singelsteeg 2, Utrecht | Catharijnesingel 56-57, Utrecht
 • Coach Sietske

  Loopbaancoach
  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Expat coach
  Leiderschap coach
  Online coach
  English language

  Graag kijk ik met je mee naar waar jouw uitdagingen zitten en hoe je die om kunt zetten naar een nieuw,...

  Van Pallandtstraat 39 sous, Arnhem | Bruijnssteeg 28, Deventer | Loolaan 37, Apeldoorn | Singelsteeg 2, Utrecht Van Pallandtstraat 39 sous, Arnhem | Bruijnssteeg 28, Deventer | Loolaan 37, Apeldoorn | Singelsteeg 2, Utrecht
 • Coach Marielle

  Loopbaancoach
  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Expat coach
  Leiderschap coach
  Online coach
  English language

  Ik coach met warme nieuwsgierigheid, een open blik en analytisch inzicht waar nodig en sta je graag bij...

  Linnaeushof 6, Amsterdam Oost Linnaeushof 6, Amsterdam Oost
 • Coach Nicole

  Loopbaancoach
  Life coach
  Online coach
  Stress & burn-out coach
  Leiderschap coach
  English language

  Wat zou er gebeuren als je zou stoppen met ploeteren, forceren en controleren? En voortaan keuzes zou...

  Singelsteeg 2, Utrecht | Raadhuisplein 13A, Berlicum Singelsteeg 2, Utrecht | Raadhuisplein 13A, Berlicum
 • Coach Joris

  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Leiderschap coach
  Loopbaancoach

  We zijn allemaal op onze eigen manier op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘hoe word ik gelukkig(er...

  Provincialeweg 24, Bunnik Provincialeweg 24, Bunnik
 • Coach Ginny

  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Leiderschap coach
  Online coach

  Door middel van vraagtechnieken, oefeningen en gesprekken begeleid ik mijn coachees naar meer rust, balans,...

  Weg naar Rhijnauwen 3, Utrecht Weg naar Rhijnauwen 3, Utrecht
 • Coach Nicole

  Loopbaancoach
  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Leiderschap coach
  Online coach

  Mijn coachgesprekken met jou zijn eerlijk, open en persoonlijk. Werkend vanuit de positieve psychologie...

  Noord Brabantlaan 265, Eindhoven | Saal van Zwanenbergweg 11, Tilburg Noord Brabantlaan 265, Eindhoven | Saal van Zwanenbergweg 11, Tilburg
 • Coach Ginger

  Loopbaancoach
  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Leiderschap coach
  Online coach
  English language

  Wie ben ik, wat maakt mij gelukkig, wat zijn mijn talenten, hoe vind ik mijn droombaan of hoe kom ik...

  Lauwers 24, Nootdorp, Den Haag Lauwers 24, Nootdorp, Den Haag
 • Coach Simone

  Loopbaancoach
  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Online coach

  Ik help mensen bij het zoeken naar een andere baan, hun huidige functie weer herontdekken, alles is mogelijk....

  Emmastraat 24A, Arnhem Emmastraat 24A, Arnhem
 • Coach Anouk

  Loopbaancoach
  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Online coach

  Soms gaan de weken zo snel dat je niet eens meer weet wat je hebt gedaan. Werken, studeren, sporten,...

  Kanaalpark 140, Leiden | Pickeplein 8, Noordwijk Kanaalpark 140, Leiden | Pickeplein 8, Noordwijk
 • Coach Kristja

  Loopbaancoach
  Life coach
  Stress & burn-out coach
  Expat coach
  Leiderschap coach
  English language
  Online coach

  Volg je hart. Het klinkt zo simpel. En dat is het niet. Hoe ontdek en doe je wat je ècht wilt? Hoe maak...

  Linnaeushof 6, Amsterdam Oost | Burgemeester Lambooylaan 18, Hilversum Linnaeushof 6, Amsterdam Oost | Burgemeester Lambooylaan 18, Hilversum
 • Coach Kirsten

  Loopbaancoach
  Life coach

  Heb je essentiële vragen waar je hulp bij zou kunnen gebruiken of zijn er thema’s waar je meer inzicht...

  Nieuwe Gracht 3, Haarlem | Binnenkant 24, Amsterdam Centrum Nieuwe Gracht 3, Haarlem | Binnenkant 24, Amsterdam Centrum
Laat meer coaches zien
Minder coaches zien

Maak kennis

Fill out my online form.