De wereld verandert, 6 tips om je stress onder controle te houden
In een korte tijd is de wereld zoals we die kennen enorm veranderd. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, is beperkt. We hebben minder contact met onze collega’s, vrienden en familie. Er zijn mogelijk zorgen over het behouden van je baan of je bedrijf. En de werk-prive balans wordt bij menig gezin op de proef gesteld door thuiswerken en thuisscholing. Of dit niet allemaal genoeg is, wordt er ook nog eens voor een flinke recessie gewaarschuwd. Dit alles zorgt voor stress, en zorgen.
Nu veranderd de wereld continu, ook voor de Corona crisis. Vaak zijn deze veranderingen kleiner en hebben we meer tijd om de veranderingen aan te passen. Maar je herkent vast wel de situatie dat je geconfronteerd wordt met het overlijden van een dierbare, een ernstige ziekte, ontslag of een relatie breuk. Dit zijn ook impact volle veranderingen die stress en heftige emoties oproepen.
Verandering en stress
Van nature houden mensen niet van verandering. Tenzij die ons goed uitkomt, dan willen we ons graag aanpassen. Maar bij een ongewenste of niet geplande verandering, gaan we als mens vaak in de weerstand, we accepteren dan niet dat er iets is veranderd. Nu verschilt het per persoon, maar meestal willen we onszelf niet aanpassen aan de nieuwe realiteit. En dan ontstaan er stress. Stress is niets meer of minder dan ergens anders willen zijn dan je nu bent.
Verander curve
Een model wat bovenstaande goed weer geeft is de Kubler-Ross verander curve. Hierin wordt beschreven door welke fasen wij mensen gaan bij grote veranderingen. Iedereen doorloopt onderstaande fasen op zijn of haar eigen snelheid, de een heeft minder tijd nodig dan de ander. Snel wil hier niet altijd beter beteken overigens.
1. Shock: Deze wordt veroorzaakt door de impactvolle verandering. Je kan in paniek raken of heftige stress ervaren.
2. Ontkenning: In eerste instantie reageer je met ongeloof op een slecht bericht (Denial). Dit algemene afweermechanisme werkt als buffer na een onverwacht schokkend bericht en geeft de kans om weer tot jezelf te komen. Je negeert de situatie als het ware en doet of er niets veranderd is. Vervolgens herstel je geleidelijk van de schok, de stress neemt hier wat af.
3. Frustratie: Wanneer je de verandering niet meer langer kan ontkennen, ontstaan er gevoelens van boosheid, ergernis, jaloezie, wrok en frustratie (Frustration). Je woede en het onvermogen worden vooral geprojecteerd op je omgeving. Je legt de schuld van de situatie bij anderen neer. De stress neemt weer toe en kan negatieve impact hebben op de relatie met je naasten of collega’s.
4: Depressie: De waarheid dringt in deze fase steeds meer tot je door. Je voelt je machteloos en niet begrepen (Depression). Daardoor ga je je teruggetrokken gedragen en sluit je je zich af voor communicatie. De telefoon wordt niet meer opgenomen en mailtjes worden niet beantwoord. Er is in deze fase kans op een vlucht in middelen die ons kalmeren.
5: Aanvaarding: Je wordt je langzaam bewust van het feit dat je geen hoop meer koestert dat de verandering ongedaan kan raken. Je aanvaard het slechte nieuws, de ene dag gaat dit je beter af dan de andere (Experiment & Decision). Na verloop van tijd krijg je weer zin om (nieuwe) dingen op te pakken en plannen te maken voor de toekomst.
6: Integratie: Je hebt de nieuwe situatie geaccepteerd en bent sterker uit deze verandering gekomen. Van iedere crisis leer je en wordt je mentaal sterker ‘What does not kill you, makes you stronger”
Jij bepaalt
Verandering geeft stress en dat is hoort erbij. Stress kan je in beweging zetten of passief maken. Jij bent degene die bepaalt welke richting je opgaat en hoe snel je door de verander curve heen komt. Jij hebt invloed op hoe lang en hoeveel stress je ervaart.
6 tips om je stress niveau onder controle te houden
Met een grafiekje en de theoretische uitleg klink het natuurlijk eenvoudig. Maar als je vol zit met stress en emoties, wanneer je denken minder helder is, dan wordt het een stuk lastiger om dit in de praktijk te brengen. Daarom hebben we 6 praktische tips voor je op een rij gezet:
1. Deel je gevoelens. Stop je gevoelens (angst) niet weg. Deel het met een naaste, schrijf het op in een dagboek of schrift, schreeuw het uit in een kussen (anders schrikken de buren wel heel erg) of schrijf een brief aan jezelf.
2. Leer het onbekende te vertrouwen. Ga op basis van je eigen ervaring zien, dat je momenten kan vertrouwen waarop je niet weet welke kant je op moet gaan.
3. Kijk niet te ver vooruit of terug. Leef bij de dag, ben in het moment. Mediteer. Als dit lastig vind, ga iets doen waar je van geniet, waarbij je ontspant. Luister naar je favoriete muziek bijvoorbeeld of leg een oersaaie puzzel van 1000 stukjes.
4. Beweeg! Wandelen, hardlopen, yoga, fietsen, ga naar buiten. Bewegen zorgt voor afbouw van stress hormonen. Daarbij maak je de zogenaamde endorfine aan, dit jouw eigen geluksstofje.
5. Slaap voldoende en neem rust. Geef je lichaam de tijd om stress af te bouwen. Iedereen herkent het wel, na een goede nachtrust voel je je een stuk beter.
6. Probeer niet perfect te zijn. Niemand is volmaakt, dus waarom zou jij het moeten zijn? Streven naar perfectie kost veel energie en stress. Laat je streven naar hoe kwaliteit even los en gun jezelf wat ontspanning hierin.
Wat als dit niet werkt?
Helpen deze tips niet of heb je moeite ze in de praktijk toe te passen? De Groei Atelier coaches zijn gespecialiseerd in stress en burn-out coaching We bieden een gratis en vrijblijvend kennismaking gesprek. In dit gesprek kan je je probleem bespreken en je hart luchten. De coach oordeelt niet, zal naar je luisteren en je begeleiden naar een oplossing die voor jou gaat werken.
Stress hoort bij het leven en is goed – stress zet je in beweging en houdt je scherp. Als er lange tijd te veel stress is, werkt het verlammend, ontwijkend en maakt het moe. Je gaat slecht presteren en het lukt je niet meer om te doen wat je graag wilt doen. Stress is dan niet meer effectief, integendeel, en zelfs ongezond.
Het beste is natuurlijk om te veel stress te voorkomen. Maar als dat niet lukt of je bent je er niet van bewust dat jouw stress zich langzaam steeds meer opbouwt, dan kan dit resulteren in overspannenheid of zelfs burn-out. Het Groei Atelier kan je verder helpen om te veel stress te voorkomen (stress preventie) of te herstellen van een overspannenheid of burn-out.