Hoe vind je innerlijke rust?
Innerlijke rust is iets wat we vaak denken te moeten bereiken door hard te werken, veel oefeningen te doen en/of nieuwe skills te leren. Maar in mijn beleving is het tegenovergestelde het geval. We moeten leren dat innerlijke rust iets is wat al in ons zit. Alleen zijn we zo veel aan het doen, aan het bezig zijn om en met vooruitgang willen boeken, dat we het niet zien. Daardoor herkennen we onze eigen innerlijke stilte en rust niet. Daar gaat deze blog over. Om die wel te gaan herkennen, van doen naar zijn te gaan en meer het leven te volgen dan het te moeten maken.
Innerlijke rust, van doen naar zijn
In een prachtig interview met Jon Kabat Zinn, de vader van de westerse mindfulness, gaat het over hoe we meer human-do’ers zijn dan human-beings. In essentie zijn we, dit is steeds meer ook mijn eigen ervaring, human-beings, mensen die ‘zijn’. Met ‘humanbeings’ bedoel ik, dat we meer tot ons recht komen als we in dit moment leven, met meer aandacht en zorg in contact staan met onze omgeving, bewuster zijn van wat er in onszelf speelt (in onze gedachten, emoties en in ons lijf) en veel meer spontaner vanuit dit moment leven.
Maar vaak leven we niet zo. We zijn het grootste deel van onze tijd bezig met het verleden en de toekomst. Met hoe we kunnen verbeteren, met meer en beter. Dit is zowel in materialistische zin, we willen bijvoorbeeld een groter huis of mooiere spullen. Maar ook in persoonlijke zijn, we denken vaak sterker te moeten worden, meer kennis te moeten vergaren en te groeien om verder komen in het leven.
Op zichzelf natuurlijk prima dingen om na te streven maar we lijken te veel losgeraakt van het simpele leven in dit moment en om innerlijke rust te ervaren door gewoon te ‘zijn’. Van daaruit ontstaat er de balans waar veel mensen naar op zoek zijn.
Meer plezier en minder opgejaagd
Dat wil iedereen wel maar hoe doen we dat? Door eerst de uitdagingen te signaleren. Die zijn voor iedereen anders maar we hebben ook uitdagingen die ons allemaal raken. De steeds sneller wordende wereld is daarin een mooi voorbeeld. Dit is niet alleen de technologie die steeds meer aan ons trekt. Maar ook de uit Amerika overgewaaide drive voor steeds meer efficiency. Wat maakt dat hulpverleners in verzorgingshuizen nauwelijks nog tijd hebben voor een informeel praatje. Wat voor de patiënten van cruciaal belang is.
Een voorbeeld zijn de boeren, die op een steeds grotere schaal moeten werken om te overleven. Waardoor velen zich opgejaagd voelen, het plezier in hun werk verliezen en steeds meer boerenbedrijven er mee stoppen.
Onrust door technologie
Technologie heeft ons enorm veel goeds gebracht en zal dat blijven doen. Ik denk nog weleens terug aan de tijd dat ik nog kaarten (papieren!) moest lezen om de weg te vinden. En dan halverwege een tankstation stoppen om weer te kijken en een nieuwe route op de kaart te vinden. Ik kan je verzekeren dat de tomtom een verademing was en mij veel innerlijke rust gaf! Maar tegelijkertijd zijn social media, onze mobiel en andere schermen een grote uitdaging.
Bewust keuzes maken vanuit jezelf
Het is lastig om hier mee om te gaan maar steeds meer mensen (vooral de jongere generatie) kiezen ervoor om hier niet in mee te gaan. Sta hier bij jezelf ook bij stil. Wat zijn je opties? Waar wil je de prioriteit leggen? Hierin is geen enkele keuze goed of fout, maar het brengt enorme innerlijke rust als je hierin bewustere keuzes maakt. Waar heb je behoefte aan, nu maar ook op langere termijn? Luister meer naar wat je hart je ingeeft.
5 tips om meer innerlijke rust in je leven te ervaren
1. Zoek de natuur op
Doe dit als je onrust voelt maar zoek überhaupt vaker de natuur op voor een wandeling of lekker op een bankje zitten, om in te checken hoe je je voelt. Dat maakt dat bewuster weet wat er speelt. Niet zo zeer om innerlijke rust te creëren maar meer om te zien of je je ergens tegen verzet. Is dat zo? Kijk of je dit kan loslaten. Herkennen is al zo’n belangrijke stap.
2. Mediteer
Meditaties (link) zijn hierin een mooi middel om deze houding eigen te maken. Meditatie is gericht op het herontdekken van onze natuurlijke innerlijke rust en tevredenheid. Oefeningen zijn hierin hulpmiddelen maar echte meditatie is hoe je je leven leidt. Het stoppen met weglopen van moeilijke momenten, het meer genieten en aanwezig zijn van de mooie momenten, het meebewegen met beide en beide te zien als deel van het leven. Dat zijn de ingangen naar echte duurzame innerlijke rust.
3. Schrijf!
Journaling is ook een prachtige manier om onrust van je af te schrijven en uit je hoofd te krijgen. Al schrijvend zul je merken dat je meer rust gaat ervaren. Dus koop een mooi notitie boekje en schrijf dagelijks, wekelijks of maandelijks jou gedachten van je af
4. Deel!
Negatieve gevoelens als schaamte, boosheid en verdriet, blijven in ons vastzitten als het er niet uit komt. Het delen, hard op uitspreken, doorbreekt dit. Je zult merken of je weet dit al, dat dit oplucht. Dus deel met vrienden, familie, collega’s of je coach!
5. Ga bewust om met het gebruik van je laptop en je mobiel
Er zijn trucjes, zoals regelmatig even van het scherm weg kijken, regelmatig (om het uur bijvoorbeeld) pauzes nemen en apps zoals f.lux die het kijken zachter maken voor je ogen. Net zo belangrijk is het om het soms even weg te leggen, zeker nu we veel vanuit huis werken. Letterlijk uit het zicht halen, je computer en de spullen erom heen opbergt. Dat je er een ritueel van maakt dat het het einde van de dag is en je het kantoor sluit. De afstand om s’avonds dan weer even die e-mail te checken, iets te vergroten.
Hetzelfde kan je doen met je mobiel. Vaker op offline stand zetten, vaker de mobiel überhaupt in een andere ruimte leggen dan waar je bent en bij je app’s afvragen of ze nog wel wat toevoegen. Niet? Weg ermee. Dit creëert innerlijke rust en brengt meer bewuste focus op de dingen die jij belangrijk vindt.
Coach Marc
Loopbaancoach
Life coach
Stress & burn-out coach
Expat coach
Leiderschap coach
Online coach
English language
Mijn doel is om jou te helpen in je eigen proces. Dit doe ik door terug te geven wat ik zie en hoor,...