Deze 6 stappen maken je klaar voor een carrièreswitch

Van de zeven dagen in de week, werken de meeste mensen 4 of 5 dagen. Dat is een groot deel van de week. Het lijkt mij dan wel zo prettig dat ons werk ons dan voldoening geeft. Uit onderzoek blijkt dat slecht 13% met plezier werkt. Dat is schrikken hé? Helemaal als je bedenkt dat je hier echt een keuze in hebt, ook al voelt dat misschien niet altijd zo. Dagelijks zie ik mensen voorbij komen die worstelen met de vraag ‘Is dit het dan?’. Vervolgens gaan ze op zoek naar antwoorden. Deze antwoorden zoeken ze dan vervolgens buiten zichzelf. Ze gaan advies vragen aan hun omgeving of gaan als in het wilde weg vacatures zoeken.

Vaak missen mensen een stuk zingeving. Het liefst doe je iets waar je energie van krijgt, je jezelf kan ontwikkelen of waar je ervaart dat de balans tussen werk en privé juist is. Waar moet je beginnen bij het maken van überhaupt een switch naar een gelukkiger werkleven?

Een carrièreswitch: als ik het kan, kan jij het ook. 

Naast coach ben ik ook ervaringsdeskundige. Ik weet als geen ander hoe het is om vast te zitten in je werk.

Rationeel zou ik kunnen stellen dat ik alles had en het alleen maar beter zou kunnen worden. Toch had ik een lange tijd een sluimerend gevoel van ontevredenheid. Zo’n gevoel waar ik mijn vinger niet op kon leggen. Ik had piekergedachten zoals; Is dit het dan? Is dit alles? Is dit wat ik wil voor de rest van mijn leven?

Ik voelde mijn ongelukkig in mijn werkleven. Je ongelukkig voelen is een vorm van feedback. Ik moest opnieuw de balans opmaken en onderzoeken wat mij intrinsiek motiveert. Ik kwam erachter dat ik mij het liefst bezig houd om andere mensen in beweging te zetten door het verwerven meer zelfinzicht. Opeens vielen alle puzzelstukjes in elkaar en wist ik precies wat ik moest doen. Ik ben toen minder gaan werken en meer tijd en aandacht gaan besteden aan mijn opleidingen om coach te worden. 

Ik weet inmiddels heel goed wat ik belangrijk vind en daardoor veel makkelijker keuzes maken. Dingen die je doet doe je vaak onbewust. Ben je echter niet helemaal tevreden met de keuzes die je maakt en de dingen die je doet, dan is het zinvol om je te verdiepen in je intrinsieke motivatie. Als ik het kan, kan jij het ook.

Een switch maak je natuurlijk niet zomaar. 

Daarvoor wil je eerst een aantal dingen goed uitzoeken en bepalen voor jezelf. In dit artikel neem ik je mee en probeer ik je aan te geven hoe je deze stappen kan zetten. Het is belangrijk om eerst naar jou als persoon te kijken. Wat vind je belangrijk, wat geeft jou zin en wat gaat jou van nature gemakkelijk af. Deze antwoorden kunnen dan als jouw kompas fungeren in jouw zoektocht.

1. Durf zekerheden los te laten om van carrière te veranderen 

Wellicht heb je nu een baan die extrinsiek motiveert. Hier gaat het over een motivatie die gestimuleerd wordt door ‘buitenaf’ of buiten jezelf. Je hebt bijvoorbeeld een prima salaris, aardige collega’s en genoeg vakantiedagen, maar toch is er telkens zo’n terugkerend sluimerend gevoel van ontevredenheid in je werk. 

Ik stel dan vaak de vraag aan mijn coachees: ‘Als je 85 bent en je zit in je luie stoel, hoe wil je dan terugkijken op je (werkend) leven’? Vaak is het antwoord dan in de trant van ‘Dat ik mijn hart heb gevolgd of mijn werk heb gedaan met veel plezier’. Dat is dan de boodschap voor nu en daar heb je nu nog invloed op! 

Als jij je zekerheden durft los te laten, ontstaat er ruimte om te onderzoeken wat jou intrinsiek motiveert, waar je ambitie ligt en juist daar liggen de mogelijkheden voor jou.

2. Leer jezelf kennen voordat je van carrière veranderd

Als je eenmaal hebt besloten om meer los te laten ontstaat er ruimte voor je ambitie of wensen. Voordat je weet wat je zoekt op de arbeidsmarkt is het verstandig om in te zoomen op jou als persoon. Terug naar de basis en dat ben jezelf.

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

  • Wie ben ik?
  • Wat vind ik echt belangrijk in mijn werkleven?
  • Waar krijg ik energie van?
  • Wat gaat mij van nature gemakkelijk af?
  • Voor wat vragen anderen mij om hulp?

Dit is een hele belangrijke stap. Dit vormt namelijk de basis voor de keuzes die je in je werkleven maakt. Door deze vragen te beantwoorden zorg je ervoor dat je eerst de balans opmaakt voor jezelf. Je wil tenslotte een goede keuze maken die op lange termijn voldoening geeft. Op deze manier stemmen we af op jouw intrinsieke motivatie. Vind je het lastig om deze te beantwoorden? Vraag dan of iemand in jouw omgeving je kan helpen met vragen stellen of schakel een professional in.

3. Droom over jouw toekomst

Droom groots. Denk in de oneindige mogelijkheden, ook al weet je al vanuit je hoofd dat het (nog) niet realistisch is. Het is belangrijk om dit te doen omdat alles informatie is en ook je meest onwaarschijnlijke dromen een boodschap hebben. 

Als alles mogelijk is, wat zou je dan willen?

Of 

Wat is het wildste plan dat je ooit hebt gehad voor je toekomst?

Maak eens een lijstje met antwoorden voor jezelf. 

4. Ontdek de rode draad in jouw leven en carrière

Kijk naar de rode draad in je leven. Zowel privé als professioneel doe jij de dingen met een (onbewuste) reden. Stel jezelf vaker de vraag: 

  • Waarom doe ik dit? 
  • Wat is mijn motivatie of waar raak ik gemotiveerd van? 
  • Met welk werk/taak houd ik mij het liefste bezig? 
  • Waar kijk je het liefst naar? 
  • Wat lees je het liefst als je boeken of tijdschriften leest? 
  • Welke gesprekken heb jij het liefst? 
  • Waar gaan deze over?

Als je dit in kaart brengt dan kan je gaan kijken naar de gemeenschappelijke deler. Wat zou deze kunnen zijn? Ga er boven hangen als een vogel, zoom uit en kijk eens naar alle informatie. Wat zegt dit over de persoon? Welke branches en functies zouden bij deze persoon kunnen passen?

4. Welk rolmodel kan je helpen bij het maken van een carrièreswitch

Ga op zoek naar mensen die in hun dagelijks leven al doen, wat jij wil gaan doen. Neem hen als voorbeeld. Hoe zijn zij gekomen waar ze nu zijn? Vind je dit lastig gebruik dan bijvoorbeeld LinkedIn en zoek op functie. Ga met deze mensen in gesprek en vraag hen alles wat je zou willen weten. Vraag naar tips of dagelijkse bezigheden zodat het meer kan gaan leven bij jou.

5. Overtuigingskracht

Je kan meer dan je denkt, je bent meer waard dan je waarschijnlijk denkt en er is meer mogelijk dan je denkt. Het zou heel goed kunnen dat je stiekem wel weet wat voor een switch jij wil maken, maar dat bepaalde gedachten je tegenhouden om dit te doen. Bijvoorbeeld: ‘’wie zit er nou op mij te wachten?, Ik kan niet zomaar iets anders doen..’ et cetera. 

6. Maak een actieplan voor jouw carrièreswitch

Wanneer wil jij daadwerkelijk een carrièreswitch maken? september 2021? Plan vanaf daar terug wat je dan elke dag/week of maand moet doen om dit werkelijkheid te maken! Zoals je leest vergt het best wat zelfdiscipline omdat in kaart te brengen voor jezelf. Stilstaan, reflecteren, balans opmaken zijn daarbij belangrijk. Vind je dit lastig? Je kan altijd de hulp inschakelen van een professional. 

Kom je er zelf niet uit met bovenstaande tips? Onze loopbaancoaches staan altijd voor je klaar om je verder te helpen. Plan een gratis kennismakingsgesprek om te horen hoe jouw persoonlijke coachtraject eruit kan zien!

Coach Zayra

Loopbaancoach
Life coach
Stress & burn-out coach
Leiderschap coach
Online coach

Ik help jou om positieve verandering te creëren in jouw leven. Dit doen we samen door huidige patronen...

Keizersgracht 394, Amsterdam Centrum | Emmaplein 7A, Amsterdam Oud-Zuid | Mijndenhof 9, Weesp Keizersgracht 394, Amsterdam Centrum | Emmaplein 7A, Amsterdam Oud-Zuid | Mijndenhof 9, Weesp

Maak kennis

Vul het formulier in of bel 085 060 7929

Fill out my online form.
Deel dit artikel op