Help, ik wil een andere baan!

Veel coach trajecten starten met de vraag “ik heb het niet zo naar mijn zin op mijn werk, help me met het vinden van een andere baan”. Veel van deze coach trajecten eindigen echter niet met een nieuwe baan, in de praktijk zien we verassende uitkomsten. Hoe kan dat?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden kijken we naar een aantal aspecten die meespelen in de tevredenheid over een baan. In een serie blogs kijken we naar een aantal aspecten van werkplezier:  jouw werkomgeving, je functie en jezelf.

Jouw werkomgeving

Een baan is veel meer dan alleen werk, dat stelt bepaalde eisen aan je werkomgeving. Want als je 32 uur, 40 uur of misschien wel meer uren doorbrengt op de werkvloer, dan moet deze werkomgeving wel passen bij wie jij bent: jouw persoonlijkheid. Wanneer er geen goede ‘fit’ is tussen jouw persoonlijkheid en het bedrijf waar je werkt, leidt dit vaak tot energie verlies en emoties als frustratie, boosheid en irritatie. En in het ergste geval tot conflicten, stress en burn-out.

Een voorbeeld: Stel je ben een persoon die houd van snel resultaten boeken, open en direct communiceren. Grote kans dat dan werken bij een overheid instantie geen goede ‘fit’ is. Een start-up of scale-up bedrijf kan dan wellicht beter passen. Maar als je juist energie krijgt van het leveren van een maatschappelijke bijdrage en dit vertalen naar visie en beleid, dan kan werken bij de overheid juist weer een goede ‘fit’ zijn.

Dit zijn slechts twee voorbeelden, om de fit echt goed ik kaart te kunnen brengen voor jezelf is de eerste stap in kaart brengen wie jij zelf bent (jouw persoonlijkheid) en wat jij belangrijk vind in jouw werkomgeving.

Persoonlijkheid

Een klein woord en toch is je persoonlijkheid omvangrijk en soms lastig in een paar bullets op te sommen. Er zijn veel methoden die je hierbij kunnen helpen. Bij het Groei Atelier gebruiken we een aantal verschillende methoden die we inzetten op basis van jouw persoonlijke vraag. Hieronder een kleine greep uit de methoden die we veel toepassen:

  • Kernkwadranten onderzoek: inzicht in jouw talenten en uitdagingen
  • Drijfveren onderzoek: hier brengen we samen in kaart wat jou inspireert en in beweging zet
  • Waarden onderzoek: inzicht in jouw persoonlijke waarden, wat vind jij in essentie nu echt belangrijk
  • Teamrollen onderzoek: welke rol in een team pas het beste bij jouw persoonlijkheid?
  • De levenslijn: wat kan je leren uit je verleden?
  • Dromen: als er geen belemmeringen zouden zijn, hou zou jij dan je leven en werk(omgeving) inrichten?

De ‘fit’ met jouw werkomgeving

Als we kijken naar je werkomgeving zijn jouw persoonlijke waarden, talenten & uitdagingen en drijfveren essentieel. Met inzicht in deze elementen, kan je bepalen of je werkomgeving goed bij je past; of de ‘fit’ goed is.

Persoonlijke waarden

Bij persoonlijke waarden kan je bijvoorbeeld denken aan: openheid, betrouwbaarheid, resultaatgerichtheid, kwaliteit en veiligheid. Voor een optimale ‘fit met jouw werkomgeving is het belangrijk dat deze persoonlijke waarden terugkomen in de cultuur van het bedrijf. Daarbij voel je jezelf op je gemak en misschien wel thuis.

Andersom is het ook zo dat als jouw persoonlijke waarden niet of niet volledig overeenkomen met de cultuur van het bedrijf, dan voel je je minder op je gemak. Een ‘mis-fit’ tussen jouw waarden en  die van het bedrijf, kan dit leiden tot energie verlies en emoties als: frustratie, boosheid en irritatie. En in het ergste geval tot conflicten, stress en burn-out.

Talenten en uitdagingen

Een talent is een eigenschap die jou positief typeert, jouw kracht. Denk hier aan talenten als daadkracht, verbinden, open communiceren of ondersteunen. Het is belangrijk dat je jouw talenten kwijt kan in je werkomgeving en dat ze gewaardeerd worden. Als dit niet het geval is betekent dit dat je niet volledig kan zijn wie je bent op je werkplek.

In de praktijk zien we dat het niet kunnen uiten van je talenten leid tot irritatie, frustratie, stress maar ook bore-out. Een bore-out is een vervelingsziekte. Een bore-out wordt veroorzaakt door routinematig werk, of werk onder het niveau van de medewerker. De symptomen zouden vergelijkbaar zijn met die van een burn-out: vermoeidheid en depressiviteit.

Daarnaast is het belangrijk om uitdaging te hebben in je werk: je persoonlijke uitdagingen moet je kwijt kunnen in je werk. Hiermee bedoelen we uit je comfort zone treden om zo als mens en professional verder te kunnen groeien. Een uitdaging is vaak het tegenovergestelde van je talent. Datgene je vaak bewonderd bij andere mensen.

Bijvoorbeeld: wanneer een van je talenten daadkracht is, dan kan je uitdaging ‘loslaten’ zijn. Soms is loslaten effectieven dan iets najagen. Maar hoe creëer je ruimte voor iets loslaten als je in een resultaat gedreven organisatie werkt? Past dat in de cultuur van de organisatie waar je werkt?

Drijfveren

Wat inspireert jou? Wat zet jou in beweging? Waar loop jij warm voor? Dit zijn jouw drijfveren. Als deze overeenkomen met de missie, visie en strategie van het bedrijf waar je werkt, dan draag jij persoonlijk bij aan het grotere geheel. Dat kan een enorme energie boost en kick geven. Andersom is het helaas ook zo dat als jouw drijfveren en de missie van het bedrijf niet (meer) overeenkomen. Er weer energie verslies, irritatie, frustratie en stress kan ontstaan.

Organisaties zijn niet statisch, ze bewegen meer in tijden van economische en voorspoed en tegenslag, maar ook maatschappelijke ontwikkelingen. Het kan dus zijn dat je na een paar jaar bij een bedrijf merkt dat jullie qua drijfveren uit elkaar groeien.

In de praktijk merken we vaak dat twintigers en dertigers als drijfveer ontdekken: bijdragen aan de maatschappij of invulling geven aan zingeving. Nu is dat erg lastig om deze drijfveer binnen een commerciële organisatie kwijt te kunnen. Gelukkig hoef je niet al je drijfveren kwijt te kunnen binnen je werkomgeving, je kan er ook voor kiezen om het naast je werk vorm te geven. Toch is het belangrijk dat een groot deel van jouw drijfveren passen bij de missie, visie en strategie van het bedrijf waar je werkt.

Wat als je werkomgeving niet bij jou past?

Als je merkt dat de ‘fit’ met je werkomgeving niet optimaal aansluit bij jouw waarden, talenten, uitdagingen of drijfveren, betekent dit niet per definitie dat je voor een andere organisatie moet kiezen. Er zijn ook andere oplossingsmogelijkheden, hieronder 4 tips.

1. Zoek voldoening buiten je werk

Zoals hierboven al benoemd, je hoeft niet al je talenten, uitdagingen, drijfveren en waarden volledig in je werk terug te vinden. Als deze terugkomen in een hobby, vrijwilligerswerk en wellicht een eigen bedrijfje. Er op deze manier toch een balans ontstaat in je leven.

2. Praat met je leidinggevende

Leidinggevenden hebben de verantwoordelijkheid voor het creëren van een optimale werkomgeving waarbinnen medewerkers optimaal kunnen presteren. Als je tegen problemen aanloopt in je werkomgeving is het belangrijk dit bespreekbaar te maken met je leidinggevende. Jullie hebben hier een gezamenlijk belang. Wellicht kan je leidinggevende invloed uitoefenen en zo jouw werkomgeving te verbeteren.

In de praktijk kunnen dit eenvoudige zaken zijn als de fysieke kantooromgeving aan te laten passen met betere ventilatie, bureau’s of stoelen. Maar ook de sfeer in een team, overlegstructuur of omgangsvormen is iets wat een leidinggevende kan en moet optimaliseren.

3. Overleg met je collega’s

Vergeet ook niet dat je directe collega’s een belangrijke rol spelen in je werkplezier, ook zij kunnen samen met jou de werkomgeving verbeteren. Misschien ervaren zij wel dezelfde problemen? Vaak wel. Ga dan ook samen in gesprek met je leidinggevende.

4. Onderzoek wat er mogelijk is binnen jouw organisatie

Mocht het nu niet lukken je directe werkomgeving te verbeteren. Dan kan je, afhankelijk van de grootte van de organisatie waarin je werkt, wellicht van afdeling of team veranderen. Mocht je bovenstaande stappen hebben doorlopen? Heb je het de tijd gegeven? Maar er is geen positieve verandering? Dan is het tijd om buiten de grenzen van jouw organisatie te kijken.

Past jouw werkomgeving bij jou?

Mocht je na het lezen van deze blog merken dat er geen optimale match is tussen jou en je werkomgeving. Toon dan om te beginnen persoonlijk leiderschap om ze een verandering tot stand te brengen. Je hebt meer invloed dan je denkt.

Doe ook de loopbaan balans test, zo krijg je snel inzicht in waar bij jou de match of mismatch zit.

Wil je verder praten met een professionele loopbaan coach? Wij bieden de mogelijkheid om vrijblijven kennis te maken met een van onze coaches, zij helpen je graag meer inzicht te geven in jouw persoonlijkheid en je te ondersteunen bij het creëren of vinden van een goed passende werkomgeving.

In een volgende blog meer over de match tussen jouw persoonlijkheid en je functievan

Maak kennis

Vul het formulier in of bel 0628393689

Fill out my online form.

Maak kennis

Vul het formulier in of bel 085 060 7929

Fill out my online form.
Deel dit artikel op