Werk-privé balans tijdens covid
Het effect op de werk-privé balans, wordt tijdens de Covid crisis ongelooflijk verschillend ervaren door mensen. Meer dan ooit worden we met onszelf geconfronteerd en dat blijkt nog helemaal niet zo gemakkelijk en ook lang niet altijd fijn.
Je dagelijkse werk- en privé patronen zijn doorbroken, je verwachtingen van de toekomst zijn drastisch veranderd. Je hebt zorgen over dierbaren, over je gezondheid, je werk en je inkomen.
Voor de meer introverte personen kan het een prima tijd zijn van bezinning en rust (los van de onzekerheid, eventuele gezondheidsproblemen of andere tegenslag). Voor de meer extraverte personen is het een verschrikkelijk gemis van externe prikkels en sociale contacten. Maar voor een ieder heeft het effect op de werk- en privé balans. Thema’s als controle, FOMO (fear of missing out), onzekerheid, angst en gebrek aan regie en balans komen steeds weer voorbij. Een groeiend aantal mensen ervaart psychische klachten, vermoeidheid, een kort lontje en/of eenzaamheid.
Werk-privé in balans of niet?
Er is een groot verschil in de manier waarop mensen momenteel hun werk uitvoeren. Maar dat het anders is dan eerst, en dat het onzeker is wanneer (en of) het weer wordt als vanouds, dat is zeker. Of je nu thuis werkt in plaats van op een kantoor, in de zorg, onderwijs met alle extra uitdagingen daarbij, voor iedereen is de werk en privé balans totaal anders dan voor de Covid crisis. Minder reistijd, collega’s op afstand, meer of juist minder werk dan normaal, iedereen gaat hier anders mee om.
Psychologen en coaches ervaren de laatste tijd een toename in het aantal cliënten met stress-, psychische en burn-out gerelateerde klachten. Het lijkt of de onderliggende problemen en klachten nu uitvergroot worden door het ontbreken van duidelijke scheiding tussen werk en privé.
De verhouding tussen werk en privé is eigenlijk continue uit balans. Dit kan ervoor zorgen dat je steeds minder energie krijgt van je werk. Omdat je ook privé minder goed de batterij kunt opladen door leuke (sociale/sport) activiteiten, moet je oppassen dat de (jouw!) kaars niet aan 2 kanten gaat branden. Er zijn misschien wel dagen dat je helemaal niet buiten komt, of alleen om het vuilnis buiten te zetten. Je thuisomgeving geeft je wellicht minder rust dan voorheen, bijvoorbeeld nu je ‘werk-leven’ zich ook (volledig) thuis afspeelt. Hoe geef je je brein dan toch de opdracht om de scheiding tussen werk en privé duidelijk te maken en te voelen?
Werk-privé balans herstellen, 5 concrete tips
1. Zorg voor voldoende afwisseling in je werkdag. Zorg dus voor een korte wandeling of half uurtje sporten buiten in de frisse lucht aan het begin, halverwege of aan het einde van je werkdag.
2. Zorg voor goede en gezonde voeding, voldoende (water of bijvoorbeeld thee) drinken, slaap en beweging.
3. Blijf liefdevol naar jezelf en je medemens. Niemand heeft ervaring met een dergelijke crisis, dus heb compassie met elkaar. Mocht je je zorgen maken: we worden allemaal ‘getest’: de één meer dan de ander, maar iedereen staat voor dezelfde uitdaging.
4. Beperk het checken van nieuws tot 1 of 2 momenten per dag en focus je op je eigen situatie
5. Kijk niet te ver vooruit; neem de situatie per dag. In de toekomst kijken kunnen we nooit, en nu al helemaal niet. Je leven is een aaneenschakeling van kleine, alledaagse momenten. Wat kun je vandaag doen om er een goede dag van te maken? Doe dat, zo goed als je kunt.
Kom je er zelf niet uit met bovenstaande tips? Onze life-coaches staan altijd voor je klaar om je verder te helpen.
Coach Ginny
Life coach
Stress & burn-out coach
Leiderschap coach
Online coach
Door middel van vraagtechnieken, oefeningen en gesprekken begeleid ik mijn coachees naar meer rust, balans,...