Wel of niet veranderen van baan tijdens deze crisis?
"Als je geschoren wordt, moet je stil blijven zitten”
Deze quote kreeg ik te horen van mijn mentor tijdens een vorige crisis. Ik werkte voor een detacheerder aan een opdracht bij een grote klant. De opdracht was niet meer zo boeiend en ik had aangegeven dat in wel toe was aan een nieuwe en meer inspirerende opdracht. Dit schoot in het verkeerde keelgat van mijn werkgever: “Wat denk je wel niet, het is crisis!”
Het is een logische gedachte om je carrière plannen op een laag pitje te zetten en de crisis uit te zitten tot de arbeidsmarkt weer aantrekt.
Of niet?
Je carrière plannen zijn waarschijnlijk niet gestoeld op een logisch en rationeel plan om voldoende inkomen te genereren. In je loopbaan zoek je, naast het verkrijgen van een inkomen, voldoening en inspiratie. Het is erg lastig om een paar jaar lang deze gevoelens en daarmee je werkgeluk opzij te zetten. In onze coach praktijk zien we dagelijks young professionals die jaren lang hun eigen gevoelens opzij hebben gezet ten koste van een rationeel carrière plan. Dit geeft stress en leid in gevallen tot overspannenheid en burn-out.
Iedere crisis biedt kansen
Zo zien we ook in deze crisis dat bedrijven floreren, het even goed doen als voor de crisis en ook veel slechter. Ondernemers en bedrijven zien kansen achter de problemen en creëren oplossingen. Dat maakt dat er in deze en de komende crisis, zeker nog kansen zijn om van baan te wisselen. Dit blijkt ook uit recent onderzoek van het UWV
Sectoren met groei
- – Gezondheids- en welzijnszorg
- – Openbaar bestuur
- – Post en koeriers
- Sectoren met geen tot weinig krimp
- – Onderwijs detailhandel – food ,
- – Financiële instellingen,
- – Informatie en communicatie,
- – Voedings- en genotmiddelenindustrie,
- – Verhuur van en handel in onroerend goed ,
- – Energie,
- – Water en afval,
- – Fruit- en groenteteelt
- Sectoren met gemiddelde krimp
- – Specialistische zakelijke diensten
- – Groothandel
- – Bouwnijverheid
- – Overige industrie
- – Goederenvervoer
- – Logistieke diensten
- -Chemische industrie
- – Detailhandel non-food
- – Metaal en technologische industrie
- – Overige dienstverlening
- – Autohandel
- – Personenvervoer over land
- – Verhuur en overige zakelijke diensten
- – Horeca
- – Cultuur, sport en recreatie
- – Luchtvaart
- – Sierteelt
Verschuiving van arbeid en banen
Deze trend gaat leiden tot het verschuiven van arbeid en banen. Zo zullen er minder medewerkers in de luchtvaart nodig zijn de komende jaren, maar in de zorg des te meer. In gevallen is het mogelijk is om met gelijke functie over te stappen van de ene naar de andere sector. In andere gevallen zal ook van functie veranderd moeten worden om over te kunnen stappen. Ook kan dat betekenen dat competenties en of kennis ontwikkeld moet worden.
Als je van baan moet of wil veranderen
Werk je in de sectoren die nu hard geraakt worden? Dreigt ontslag, of erger nog, ben je ontslagen? Met deze 5 tips om je op weg te helpen.
1. Heroriënteer jezelf
Het is erg lastig om kansen en mogelijkheden te zien als stress en angst overheerst. Daarom is het goed om juist in deze tijd een stapje terug te doen en voor jezelf een en ander te onderzoeken.
Jij als persoon bent uniek en hebt een mix aan: eigenschappen, talenten, drijfveren, kennis en ervaring, die niemand anders heeft. Om een goede loopbaan stap te maken is het belangrijk dat die nieuwe baan en functie goed passen bij wie jij bent, wat jij wilt en wat jij kan. De antwoorden op deze vraag kan je vervolgens weer vertalen naar een concrete functie en bedrijfstak.
Via onze online academie kan je zelfstandig dit zelfonderzoek doorlopen. Ook bieden we loopbaancoach trajecten aan waarin we je in dit heroriëntatie proces ondersteunen.
2. Ontwikkel jezelf
Als je weet wat je volgende stap gaat zijn, kan je onderzoeken welke kennis en competenties je verder moet ontwikkelen. Ook als je nog geen concrete loopbaan stap hebt vastgesteld, heb je in beoordelingsgesprekken vast wel te horen gekregen waar jij als professional kan groeien.
Er is een enorm aanbod aan online trainingen en opleidingen. Zo kan je via Skillstown en Goodhabbitz voor een klein bedrag per maand veel verschillende soorten online trainingen volgen. Ook opleidingsinstituten als ICM en Beeckestijn bieden post-HBO en post-Master opleidingen online aan.
3. Verbeter je sollicitatie skills
Solliciteren kan je leren. Solliciteren is niet iets wat je dagelijks doet. Eens in de zoveel tijd is het nodig je op de arbeidsmarkt te begeven op zoek naar een nieuwe baan. Solliciteren is meer dan een mail met je cv uitsturen. Zeker in deze tijd waarbij er meer vraag dan aanbod is naar werk. Je zult je best moeten doen om recruiters en werkgevers te overtuigen van jouw talent en drive.
Via onze online academie, bieden we nu de sollicitatie module aan. In 14 stappen nemen we je van A tot Z mee in het sollicitatieproces en leer je hoe jij die gewenste baan niet alleen vindt, maar ook krijgt!
4. Pas je Linkedin profiel en andere social media aan
Volgens een onderzoek van CareerBuilder blijkt dat ongeveer 70% van de werkgevers sociale netwerksites gebruikt om kandidaten te (onder)zoeken. Van die 70%, geeft 43% aan dat de inhoud van sociale media van een kandidaat hun beslissing om ze in dienst te nemen, heeft beïnvloed.
Zorg dus dat de zoekwoorden in jouw Linkedin profiel goed zijn vermeld en dat je ook je overige social media inzet. Hoe je dat doet, kan je leren in de sollicitatie module van onze online academie
5. Netwerk
70% van alle vacatures wordt vervuld binnen het directe of indirecte netwerk van het bedrijf. Het netwerk van het bedrijf omvat de contacten van de recruiter en van medewerkers van het bedrijf. Zorg dus dat jij je netwerk benaderd en vergroot. Vraag mensen in je netwerk of zijn nog mensen kennen waar jij een gesprek mee kan aanknopen en kan overdonderen met jouw elevator pitch om jouw persoonlijk doel te bereiken.
Aan de slag!
Wil je sparren met één van onze coaches over heroriëntatie, sollicitatie, outplacement of persoonlijke ontwikkeling. We bieden een gratis kennismakingsgesprek met de coach van jouw keuze. Na dit gesprek adviseren we je een van onze coachingstrajecten.