(Hoe) Werk online coaching?

Hoe snel is de wereld veranderd in een week tijd. Waar we eerst dachten dat het Covid-19 virus onder controle was, komt een week later de wereld zoals we die kennen steeds meer tot stilstand.

Waar iedereen probeert zich zo goed mogelijk aan te passen aan de nu ontstane situatie, maken we graag gebruik van alle digitale middelen die voorhanden zijn: online thuiswerken, online boodschappen doen, video conferencing en ook online coaching wordt steeds meer toegepast.

Maar werkt online coaching wel? En hoe werkt online coaching? In deze blog beantwoorden we deze vragen.

Werkt online coaching?

Online coaching is niet nieuw, binnen het Groei Atelier passen we het sinds enkele jaren toe. In de meeste gevallen wordt online coaching ingezet als de fysieke afstand lastig is te overbruggen, wanneer iemand bijvoorbeeld in het buitenland woont. In de praktijk zien we dat het vaak gecombineerd wordt met expat coaching.

Online coaching is even wennen

In het begin is het even wennen, het gaat natuurlijk anders dan een face to face coach gesprek. Daar kom je je de ruimte binnen, zegt gedag, krijgt een kop koffie of thee en je gaat zitten met de coach naast of tegenover je. Met online coachen heb je dit ritueel niet, dat is even wennen. Maar na een paar minuten zul je merken dat je eigenlijk niet door hebt dat er een scherm tussen jou en de coach zit.

Digitale voorzieningen

De laatste jaren heeft iedereen toegang tot goede digitale oplossingen en voorzieningen gekregen. Nagenoeg iedereen heeft snel internet, een telefoon en/of laptop. Video bellen is voor veel van ons Nederlanders heel gewoon. Ook op je werk zal je regelmatig te maken hebben met video conference meetings in plaats van fysieke meetings. Door de opkomst van goede digitale oplossingen en onze gewenning daaraan, is de stap naar online coaching heel klein.

Onderzoek

Moet je ons dan maar geloven op onze ervaring? Ook uit onderzoek blijkt dat online coaching, al dan niet in combinatie met fysieke coaching, goed werkt en zelfs een aantal voordelen biedt:

  • -Zo heb je geen reistijd of reiskosten
  • -Jij bepaald je eigen lokatie met online coaching
  • -Je wordt gecoacht in je eigen vertrouwde omgeving of juist aan de andere kant van de wereld.
  • -Online coaching sessies duren vaak korter en zijn daarmee goedkoper

Hoe werkt online coaching?

Voorbereiding

Je hebt met je coach een online coach afspraak gemaakt. Je hebt Skype namen en Zoom invites uitgewisseld. Dan is het belangrijk je voor te bereiden op je online coaching sessies. Hieronder een opsomming van zaken die je voor de online coaching sessie geregeld moet hebben

  • – Zorg voor een rustige plek waar je niet gestoord kan worden. Laat huisgenoten weten dat je de komende 60 of 90 minuten niet gestoord mag worden. Op deze manier kan je geconcentreerd aan je online coaching sessie werken.
  • – Reserveer na de online coaching sessie wat tijd voor jezelf om notities te maken of een nieuw inzicht te laten bezinken
  • – Zorg ervoor dat je internet verbinding werkt
  • – Download Zoom of Skype op je device
  • – Kijk of je webcam en microfoon werken. Zowel Skype als Zoom hebben hiervoor test mogelijkheden.
  • – Pak lekker een kop koffie of thee en de sessie kan beginnen

Digitale werkboeken en oefeningen

Binnen het Groei Atelier weken we met het loopbaan werkboek of life werkboek. Deze werkboeken bieden we met online coaching digitaal aan. Ook andere oefeningen zijn digitaal beschikbaar. Indien nodig kan de coach via het online whiteboard iets uitleggen.

Meer weten?

Vul het online formulier on of bel ons voor een vrijblijvende online afspraak met een van onze coaches. Bekijk hier de profielen van onze online coaches

Maak online kennis met onze coaches

Vul het formulier in of bel 0628393689

Fill out my online form.

Maak kennis

Vul het formulier in of bel 085 060 7929

Fill out my online form.
Deel dit artikel op