Met deze 10 tips, krijg jij je stress onder controle

Stress hoort bij het leven en is goed – stress zet je in beweging en houdt je scherp. Als er lange tijd te veel stress is, werkt het verlammend, ontwijkend en maakt het moe. Je gaat slecht presteren en het lukt je niet meer om te doen wat je graag wilt doen. Stress is dan niet meer effectief, integendeel, en zelfs ongezond. Met het toepassen van een aantal praktische dingen kan jij al direct je stress niveau verlagen. Hieronder 10 tips die jou zeker gaan helpen:

1. Neem pauzes 

Als je het druk hebt, ben je geneigd om door te werken tot het werk af is. Je zult vast wel doorhebben dat het werk nooit af is. Heb je een taak of project afgerond, staat de volgende al weer te wachten. De voldoening die je haalt door iets af te ronden wordt al snel overschaduwd door een vermoeid gevoel. Door ieder uur een paar minuten tot een kwartier een korte break te nemen, blijf je fris in je hoofd en geef je je lichaam een kans om stress af te bouwen.

2. Doe wat je leuk vind en waar je energie van krijgt

Bedenk iedere dag een kleine activiteit waar jij blij van wordt en energie van krijgt. Een uurtje aan je hobby besteden, iets leuks met vrienden of familie doen, je favoriete boek lezen. Geef jezelf de ruimte om positieve energie op te doen, al is het maar een half uurtje per dag.

3. Lach

Lachen is gezond, het ontspant de spieren, verlaagt de bloeddruk en vermindert de productie van stress hormonen. Geen zin om te lachen? Stop een pen of potlood tussen je tanden, door de glimlach na te bootsen krijg je een opgewekter gevoel.

4. Stel je grenzen, ook voor jezelf

Door grenzen te stellen belast je jezelf minder. Een te grote belasting over een te lange periode maakt dat mensen overspannen of burn-out raken. De manier om dit te voorkomen is je belasting te verkleinen. Dat betekent dat je soms egoïstisch mag zijn en ‘nee’ mag zeggen. Ook tegen jezelf.

5.Ruim regelmatig op. 

Voor veel mensen geeft opruimen meer ontspanning en rust. Door alles weer zijn eigen plekje te geven, iets schoon te maken of iets weg te gooien, ruim je ook jezelf op. En hoeveel stress scheelt het als je niet naar iets hoeft te zoeken wat je snel nodig hebt?

6. Plan je dag en stel prioriteiten

Een manier om je grenzen te stellen en je dagelijkse belasting af te bakenen is het maken van een dagelijks to-do lijstje. Op dit lijstje staan de activiteiten die belangrijk zijn voor jou en bijdragen aan het behalen van jouw doelstellingen (zakelijk of persoonlijk). Na het afronden van dit to-do lijstje kijk je of je nog zin en energie over hebt voor een nieuwe taak of activiteit. Geen zin meer? Zet de taak of activiteit voor morgen op je lijstje.

7. Goed is goed genoeg

Niemand is perfect, ook jij niet. Het streven naar perfectie kost veel energie en daarmee is het een behoorlijke belasting voor jezelf bij alles wat je doet. Sta jezelf toe om fouten te maken en te leren. Bedenk bij jezelf: “Goed is goed genoeg”.

8. Sport en beweeg

Je weet vast wel hoe heerlijk je ontspant van een boswandeling of een eind lopen langs het strand. Het geruis van de wind door de bladeren of het ritmische geruis van de golven, de frisse lucht, de stilte… Geniet ervan en kom tot rust. Door te bewegen of sporten creëert je lichaam een stofje dat we endorfine noemen. Endorfine helpt om adrenaline af te bouwen.

Niet iedereen houdt van sporten, geen probleem. Iedere dag 30 minuten gematigd bewegen heeft een positief effect op je gezondheid en stress afbouw. Denk bij gematigd bewegen aan een stuk fietsen of wandelen.

Sporten is doen. Je lijf aan het werk zetten om even niet met je gedachten bezig te zijn. De effecten zijn gelijk merkbaar. Als je een avondje op de bank vervangt door een avondje in de sportschool, dan voel je je gelijk fitter en krachtiger.  Kies vooral een sport die bij je past.

9. Eet gezond

En eet een appel in plaats van die reep chocola. Stress verhoogt de trek in zoetigheid en van chocolade gaan we ons prettig voelen, dus het is geen wonder dat je trek krijgt in een lekkere reep als je gestrest bent. Toch kom je op die manier in een vicieuze cirkel terecht, want hoe meer zoetigheid je eet, des te groter je behoefte eraan wordt.

10. Schrijf het van je af

Leg een dagboek aan waarin je elke dag iets opschrijft. Dat kan zijn iets dat bijdraagt aan je geluk. En het kan ook iets zijn over de negatieve zaken die je ervaren hebt: waar kreeg je stress van? wat voelde slecht? waarover heb je gepiekerd?

Je kunt jezelf voeden door het terug te lezen. En het maakt je ook meer bewust van wat voor jou echt belangrijk is in het leven, zodat je kunt zien waar je meer energie in kunt steken als je geluksniveau daalt.  Anderzijds kan je door het teruglezen ook je patronen of automatismen ontdekken. Bijkomend voordeel van het van je af schrijven is dat je je gevoelens en gedachten uit, dat lucht op een geeft weer ruimte.

Meer leren over stress?

Wil je meer lezen en leren over stress en hoe je jouw stress kan managen? We hebben een speciale module ontwikkeld in onze Online Academie. Deze kan je zelfstandig stapsgewijs doorlopen en zo jouw stress te verminderen.

Kom je er zelf niet uit? Onze stress coaches staan voor je klaar. Maak gebruik van de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend kennis te maken en te leren wat onze stress coaching voor jou kan betekenen.

Maak kennis

Vul het formulier in of bel 085 060 7929

Fill out my online form.
Deel dit artikel op