Het Dertigersdilemma

Je bent eind twintig, begin dertig. Je wilt een onbezorgd leven leiden met alle gemakken voorzien, iets bereiken in je carrière, een goed sociaal leven, de partner die helemaal bij jou past en wellicht één of meer kinderen.

Je wilt veel en je wilt het goed, misschien wel perfect. Keuzes maken lijkt onvermijdelijk. Maar welke keuzes ga je maken en hoe doe je dat? Ondanks dat je veel bereikt wat je wenst, voel je je prikkelbaar, moe en verlangend naar iets anders, maar wat weet je niet. Je voelt aan dat er iets niet klopt, maar wat is dat dan? Grote kans dat je te maken hebt met het dertigersdilemma (quarterlife crises of de dertigersdip).

Je kan twee dingen doen: je kop onder de dekens steken en verder slapen, of de dip trotseren en er wat aan doen. Het dertigersdilemma is als een boemerang, hoe verder weg je hem probeert te gooien, hoe harder hij terugkomt. De enige echte oplossing is het dertigersdilemma aangaan. Een schrale troost misschien: de dertigersdip hoort gewoon bij je ontwikkeling als mens, net als de pubertijd en de midlife crises. Het is een fases van herontdekken van jezelf en je leven daarmee in balans brengen. Als je eenmaal door hebt hoe je de dertigersdip kan overwinnen, zullen de crisissen die volgen in je leven (en die gaan zeker komen) niet meer dan dipjes zijn. Dus eigenlijk moet je blij zijn met je dertigersdilemma, het is de kans om jouw toekomst neer te zetten en je eigen leven te leiden.
| lees meer | minder |
De naam ‘dertigersdilemma’ duidt op een periode van onzekerheid en verwarring van vaak hoogopgeleide mensen tussen de 25 en 35 jaar. Een nieuw fenomeen of een vervroegd variant op de welbekende ‘midlife crisis’? Het is allebei...

Door de snelle veranderingen van onze informatiemaatschappij, de enorm veel keuzes en mogelijkheden waar we mee te krijgen is het best moeilijk om tussen de bomen het bos nog zien. Welke baan moet ik kiezen? Hoe pas ik me aan, maar blijf ik toch mezelf? Hoe zit het met mijn partnerkeuze? Wil ik nu kinderen of later? – zijn vragen van met name de eind twintigers (tussen de 25 en 30 jaar). Ze staan voor (te) veel keuzes en weten vaak geen raad om de juiste weg te vinden. Bij de dertigers (tussen de 30 en 35 jaar) daarentegen, die al vaak bepaalde keuzes hebben gemaakt, ligt de nadruk meer op de vraag: Is dit alles?. Ze kampen vooral met zingeving vraagstukken: Wat doe ik hier op aarde? Wat is er nog meer? ........

Het dertigersdilemma is universeel, alleen de periode waarin het optreedt, kan per cultuur verschillen. In Nederland kom je rond je 23ste van de universiteit, dan wordt er eerst nog wat serieuze werkervaring opgedaan en als we aan trouwen en kinderen gaan denken, lopen we al tegen de dertig. Je hebt dan al heel wat levenservaring opgedaan en bent met de bijbehorende maatschappelijke en sociale verwachtingspatronen in aanraking gekomen. Het kan gebeuren dat je vervolgens wordt overvallen door een soort vervroegd midlife crisis gevoel van: Is dit alles en wat is de zin van mijn leven?". Hierom noemt men het dertigersdilemma ook wel dertigersdip.

De dertigersdip is een mooie kans om wezenlijke keuzes te maken in het leven. Wezenlijke, maar vooral passende keuzes. De oplossing voor de dertigersdip zit dan ook in het vergroten van zelfkennis en het ontwikkelen van authenticiteit en autonomie. Het gaat om het vinden van je eigen antwoorden die vanuit je kern geformuleerd worden. Als je weet hoe je in elkaar zit en welke belemmeringen je in de weg staan om je eigen weg te volgen, dan is het makkelijker om keuzes te maken. Keuzes die trouw zijn aan je ware zelf, aan jouw identiteit. Wij mensen voelen ons goed en vinden onze voldoening wanneer wij onze specifieke talenten kunnen benutten. Wanneer wij onze authenticiteit uitdragen en ons verantwoordelijk voelen voor onze eigen keuzes. Als dertiger kun je het beste dit proces bewust meemaken en er verzekerd van zijn dat je niet in een midlife crisis belandt. Benut de kansen van het dertigersdilemma!

Doe de dertigersdilemma test

Informatie aanvragen en kennismaken

Wil je meer weten over het dertigersdilemma of over wat we voor jou kunnen betekenen? We leggen je graag uit wat je van ons kan verwachten en wat de aanpak voor jouw specifieke vraag kost. Wil je meer informatie over de diensten en tarieven van het Groei Atelier? Klik hieronder voor meer informatie of het aanvragen van een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Wat je zelf kan doen aan het dertigersdilemma
Wil je iets veranderen dan zul je iets anders moeten gaan doen, zo simpel ligt het. Maar hoe ga je nu je patronen doorbreken en deze veranderen?

Start eens met tijd maken voor jezelf om te ontspannen en van een afstandje naar je leven te kijken: zelfreflectie. Zet je zelf eens stil. Dit is de eerste stap richting het vergroten van je zelfbewustzijn. Hieronder een aantal praktische tips die je verder kunnen helpen met het creeren met momenten van ontspanning en zelfreflectie.
Sporten
De meeste mensen van onze tijd zitten erg in hun hoofd. De hersenen draaien overuren om informatie te verwerken en na te denken over van alles en nog wat. Ondertussen schreeuwt ons lijf om aandacht. Sporten draagt bij aan een gezonde levensstijl waar hart-hoofd-hand in balans is. Sporten is doen. Je lijf aan het werk zetten om even niet met je gedachten bezig te zijn. De effecten zijn gelijk merkbaar. Als je een avondje op de bank vervangt door een avondje in de sportschool, dan voel je je gelijk fitter en krachtiger.
Je kunt sporten op verschillende manieren uitoefenen. Kies vooral een sport wat bij je past! Laat je inspireren op de plaatselijke sportschool over de mogelijkheden.
Leven in het nu
Als je je te veel bezighoudt met het verleden of de toekomst, dan vergeet je te genieten van wat er nu is. En dat is zonde, want je loopt grote kans dat je het wonder van het moment mist.
Door je volledige aandacht te houden bij de persoon met wie je een gesprek voert of bij de handeling die je uitvoert, beleef je intens waar het op dat moment om gaat. Je bent alerter en productiever wanneer je helemaal op kunt gaan in het moment. Eckhart Tolle heeft verschillende boeken geschreven over het leven in het nu. Zijn inspirerende uitspraak is: “Maak je niet druk over de vruchten van wat je doet, maar besteed al je aandacht aan het doen zelf. Het resultaat komt dan vanzelf.”
Stacks Image 317
Het dertigersdilemma - Nienke Wijnants Jonge hoger opgeleiden van nu hebben nogal eens last van de enorme hoeveelheid keuzes die het leven biedt. Bij veel mensen van rond de dertig 'knaagt er iets'. Zit ik wel op het juiste spoor? Is dit het nu? Wil ik wel of geen kinderen? Nienke Wijnants deed onderzoek.
Stacks Image 293
Dertig en nu? - Kasey Edwards Kasey Edwards is in de dertig en heeft een leuke baan, maar wordt op een ochtend wakker en beseft dat ze geen plezier heeft in haar werk. Ze voelt zich leeg vanbinnen, ongeïnspireerd, en heeft geen zin om naar kantoor te gaan. Nooit meer.
Stacks Image 827
Spiritualiteit werkt in de dertigersdip - Evelyn Prins Dertigers van nu zouden besluiteloos zijn omdat ze te veel keuzes moeten maken. Volgens Evelyn Prinsen is er meer aan de hand: kiezen is een expressie van je diepste zelf. De dertigersdip raakt de kern van wie je bent en wat je wilt worden. Het is volgens Prinsen een identiteitscrisis die wordt gekenmerkt door een complexe zoektocht in het leven.
Stacks Image 320
The seven habits of highly effective people - Steven Covey Covey leert managers hoe zij de kwaliteit van hun persoonlijke leven, van hun produkten, diensten en organisaties kunnen verbeteren. De leider van de toekomst heeft een open oog voor zaken als rechtvaardigheid, integriteit, menselijke waardigheid, dienstbaarheid en kwaliteit. Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over principes van zelfsturing.
Meditatie
Een mooie vorm van zelfreflectie is meditatie. Het woord mediteren is afgeleid van het Latijnse ‘mete’ dat meten betekent. Wat er gemeten wordt is het bewustzijn. Mediteren heeft te maken met het vermogen tot zelfreflectie, het besef van een 'eigen ik' en het van daaruit handelen. Mediteren helpt je om bij jezelf te komen en rust te vinden. Vanuit de rust ontstaat er vervolgens helderheid over de vraagstukken waar je op dat moment mee worstelt. Mediteren is daarom een prettige ondersteuning tijdens de hectiek van alledag. Meditatie heeft verschillende vormen en de ervaring is bij iedereen anders. De ene persoon kan rustig in kleermakerszit mediteren, de andere kiest voor loopmeditatie. Maar welke vorm je ook kiest, ademhaling speelt altijd een belangrijke rol bij een meditatie. Door diepe en bewuste ademhaling bereik je een fijn en ontspannend gevoel van rust en tevredenheid.
Wil je meer informatie over meditatie? Surf eens op
www.abc-van-meditatie.nl.
Yoga
Steeds meer mensen ontdekken de kracht van yoga. Geen wonder want door het uitvoeren van een reeks krachtige oefeningen krijg je meer rust en balans tussen lichaam een geest. Letterlijk betekent yoga verenigen en beheersen. En wie wil dat nou niet? Je eigen baas zijn over je lichaam en geest in plaats van meegezogen en beïnvloed worden door prikkels van buiten af. Want wie kent niet het gevoel dat je in drukke periodes geneigd bent om terug te vallen op oude patronen. Gewoontes waar je graag je rug toe wil keren. Door yoga krijg je meer grip op jezelf en sta je zelfbewust en krachtig in het leven. Wil je meer informatie over yoga? Laat je inspireren op
www.yogaonline.nl .
Zelfinzichtoefeningen
Hieronder vind je drie oefeningen die je op weg helpen bij het maken van keuzes. Maak ze in volgorde zoals ze worden aangeboden voor het beste effect:
Je levensmissie
Neem een uur de tijd. Zorg dat je ongestoord kan werken

Stel je voor je hebt die dag vrij genomen van je werk, want je gaat naar een begrafenis. Aangekomen op de begrafenis zie je veel bekenden, allemaal zijn ze verdrietig om het overlijden, anderzijds is er een soort vreugde van weerzien.

Je loopt naar voren om een laatste groet aan de overledenen te betuigen en je ontdekt de overledene: dan ben jij.

Van de schrik bekomen ga je op een bank zitten als de dienst begint. De dienst is afwisselend met muziek en speeches.

Er zijn drie mensen die iets over jou vertellen en er worden vijf liedjes gedraaid die iets met jou leven te maken hebben.

 1. Welke drie mensen vertellen iets over jou?
 2. Ieder van de drie personen vertelt over hoe je was, en vervolgens wat
 3. je in je leven hebt bereikt. Wat vertelt ieder persoon over jou?
 4. Welke vijf liedjes worden gedraaid?
 5. Schrijf in vijf kernwoorden de essentie op van de speeches en liedjes.
 6. Formuleer op basis van deze vijf kernwoorden je levensmissie.
Het CV van je leven
Neem een uur de tijd. Zorg dat je ongestoord kan werken. Schrijf vervolgens terug in de tijd en beschrijf je leven.
 • Wat doe je op deze leeftijd:
 • waar ben je mee bezig?
 • wat gebeurt er?
 • wat vind je belangrijk?
 • hoe ben je?
 • Denk aan levensgebieden als: werk, relatie, kinderen, zingeving,
 • hobby’s

Toen ik 30 jaar was:

Toen ik 35 jaar was:

Toen ik 40 jaar was:

Toen ik 50 jaar was:

Toen ik 60 jaar was:

Toen ik 70 jaar was: